Sałatka studencka :-)

Smaczne, wykwitne potrawy.
Awatar użytkownika
Zbigniew_Komisarczyk
Administrator
Posty: 773
Rejestracja: 2006-06-07, 15:20
Lokalizacja: Gmina Kołbaskowo

Sałatka studencka :-)

Post autor: Zbigniew_Komisarczyk » 2007-08-01, 07:39

3 puszki fasolki czerwonej
2 puszki ananasa (w kawałkach)
2 ząbki czosnku
3 łyżki stołowe majonezu

Przygotowanie:

Fasolkę odcedzić i wypłukać.

Ananasy odcedzić i wypić sok :-)

Włożyć ananasy i fasolę do miseczki, wcisnąć czosnek (z wyciskarki)

Dodać majonez.

Dodać sól i pieprz.

Odstawić do lodówki (aby się "przegryzło")

Jeść ze smakiem!


Czas przygotowania - 3 min.

Awatar użytkownika
Małgorzata Klebańska
Posty: 538
Rejestracja: 2006-06-30, 08:20
Lokalizacja: Barnisław

czas na grzyby!!!

Post autor: Małgorzata Klebańska » 2007-08-01, 08:13

w smietanie i z koperkiem-mniammm cudo!
Składniki:
- 1 kg grzybów (borowiki, maślaki,ale mogą być też kurki),
- 1 cebula,
- 3 łyżki masełka,
- 1 szklanki śmietanki najlepiej Ramy Cremefine Gęstej,
- 1 łyżeczka mąki,
- 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki,
- pieprz,
- sól.

Jak przyrządzić?
1) Grzyby starannie oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.

2) Cebulę obrać, posiekać.

3) W rondlu rozgrzać masełko, dodać cebulę i lekko poddusić.

4) Grzyby pokroić w cienkie plasterki, dodać do cebuli, posolić.

5) Na małym ogniu dusić grzyby pod przykryciem około godziny, często mieszając, aby się nie przypaliły. Na koćcu doprawić pieprzem i solą.

6)Smietanę wymieszać z mąką, dodać do grzybów, gotować na bardzo małym ogniu jeszcze 5 min.

Jak podawać?
Podawać w miseczkach, posypane koperkiem lub pietruszką.

pychotka!

mateus
Posty: 2
Rejestracja: 2014-04-03, 10:30
Lokalizacja: Kolbaskowo

Post autor: mateus » 2014-04-11, 10:55

A ja myślałem że wchodząc tutaj trafię np na przepis na zupę z piwa;-)
MM

ODPOWIEDZ